Hoe en wanneer is er coeliakie bij mij geconstateerd?

Op mijn 12e was ik op vakantie in Spanje. Mijn familie en ik kwamen daar op dat moment al 10 jaar. Ik heb daar leren zwemmen en ik heb fantastische herinneringen aan Spanje. Ell Campello (Alicante) om precies te zijn. Tijdens deze vakantie was ik echter alleen maar ziek. Twee weken heb ik alleen maar overgegeven, was ik misselijk en kon ik om het uur naar het toilet rennen. De eerste gedachte van mij en mijn familie was dat ik een buikgriepje had. Daarna ben ik in overleg met mijn ouders melkproducten gaan mijden omdat ik niet zeker wist waar ik last van had. Het werd echter niet beter en na twee weken ben ik eerder naar huis gevlogen. Eenmaal thuis bleef ik ziek. Toen mijn ouders ook weer thuis kwamen, zijn mijn moeder en ik een jaar lang de ziekenhuizen in Twente en omstreken afgestruind. Eerst in Hengelo, daarna in Deventer. De internisten bleven er op hameren dat ik ‘maar’ Prikkelbaar Darm Syndroom had. Een aandoening waarbij je darmen veel etenswaren niet kunnen verdragen. Nadat ik mijn voedingspatroon hierop aan heb gepast, bleef ik echter ziek.

Na aandringen in het ziekenhuis in Hengelo heb ik een gastroscopie gehad. Hierbij werd er een hapje uit je maag genomen waarna dit op de kweek werd gezet, om te kunnen zien of ik misschien coeliakie had. Na een aantal weken kwam het ‘verlossende’ woord dat ik inderdaad coeliakie had. Natuurlijk baalde ik ontzettend van het feit dat ik veel etenswaren niet meer mocht eten maar ik was allang blij dat er een oorzaak was gevonden.

Nu begon de zoektocht pas. Op aanraden van mijn huisarts ben ik naar een diëtiste gegaan. Zij heeft mij een zetje in de goede richting gegeven. Ik mocht geen tarwe, gerst, mout, haver en rogge meer. Dit was echt wel even wennen. Ik moest etiketten gaan lezen en mijn eigen plekje creëren in de keuken thuis (en daar omheen).

Inmiddels ben ik het meer dan gewend om glutenvrij te eten. Ik probeer er het beste van te maken en leer steeds meer over gluten. Er zijn een aantal dingen waar je absoluut niet bij nadenkt waar gluten in kunnen zitten. Hierover zal ik in een ander blog meer informatie verschaffen.

Love, Annemiek

 

Write A Comment

Close