Onlangs heb ik gehoord dat een aantal mensen/jongeren in het dorp gediagnostiseerd zijn met coeliakie en/of zich er prettiger bij voelen om glutenvrij te eten. Good luck guys! In deze blog zal ik aandacht geven aan de beginnende coeliaak, oftewel het zal boordevol beginnerstips staan.

Als je net aan de slag gaat met glutenvrij eten, is het gewoon erg lastig allemaal. Ik kan mij nog herinneren dat ik niet eens wist wat het was, laat staan waar ik dan op moest gaan letten. Ik hoorde dat je bepaalde producten niet meer mocht en zelfs geen brood meer mocht consumeren….. HOE DAN?! Wát eet ik dan als ontbijt?! Don’t worry, tegenwoordig is er veeeeel keus.

Allereerst hierbij de ingrediënten die je niet meer mag eten:

  • Tarwe
  • Gerst
  • Haver
  • Mout
  • Rogge

Deze producten zijn vanaf nu strikt verboden!

Vanaf nu moet je in de supermarkt etiketten gaan lezen. In het Begin zal je best lang in de supermarkt staan maar neem hier ook de tijd voor. Na een tijdje hoef je de etiketten alleen maar te ‘scannen’ en zie je direct een verboden woord staan. Kijk, het is obvious dat je geen brood/pizza/pasta meer mag. (Bijna) iedereen weet dat hier o.a. tarwe in zit. Maar, het zit nog in veeeel meer producten waar je het dus niet van verwacht.

Denk hierbij aan snoep, chips, bouillon, soep, broodbeleg etc….. Als één van deze bovenstaande ingrediënten in producten zitten mag je dit dus NIET eten. Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten en blijf dit ook doen. De samenstelling van producten veranderen nog wel eens. Als je dus altijd bijvoorbeeld chocopasta van de Plus eet en er staat ‘NIEUW RECEPT’, check dan even of het nog glutenvrij is.

Jep.. deze ingrediënten maken deel uit van 20% van je dagelijkse calorieën op dit moment. Dit betekent dus dat je hiervoor vervangers moet zoeken. In bijna iedere supermarkt heb je een glutenvrij schap. Hier staat brood, pasta, koekjes, soepen etc. Eigenlijk is er tegenwoordig best veel maar man o man.. wat is en blijft het duur. Helaas moet ik je bij deze benadrukken, sommige producten moet je gewoon kopen en blijven duur. Het brood moet je kopen, je moet nou eenmaal brood binnenkrijgen. Soep daarentegen hoef je niet perse van het glutenvrij merk te kopen, soep van het AH merk is namelijk ook ‘gewoon’ glutenvrij (tomaten-creme yammyy).

Frisdrank

Alle frisdrank is glutenvrij, let alleen op rivella. Hier zit gerst in en mag dus niet. Verder ben ik persoonlijk nog nooit glutenvolle frisdrank tegengekomen.

Alcohol

Iedereen drinkt wel eens alcohol. Ik niet vaak omdat ik er simpelweg niet zo goed tegen kan maar ik doe het wel eens. De dranken die ik drink zijn Likeur 43, WKD (dat blauwe goedje) en af en toe wijn. Bier is echt NOT DONE. Je hebt wel glutenvrije merken die bier verkopen maar dit vind je dus in het glutenvrije schap. Alcohol is in principe glutenvrij maar je moet oppassen met donkere dranken. Van mij uit is de tip: drink gewoon lekker een wijntje. En het spaanse likeurtje dat ik altijd drink is 100% glutenvrij, ik heb contact gehad met de producent.

Groenten/Fruit

Groenten en fruit IS glutenvrij. Probeer zo puur mogelijk te eten en dan lukt het allemaal gewoon.

Aardappelen/Rijst

Ook aardappelen en simpele rijst zijn glutenvrij. Mits je natuurlijk de volkoren variant neemt van de rijst of de gemarineerde aardappeltjes. Hierbij dus even blijven nadenken en (bij pakjes) ALTIJD blijven lezen. Veel gemarineerde aardappeltjes kunnen namelijk ook gewoon (AH/PLUS).

Tot slot de kruisbesmetting

De kruisbesmetting van gluten is vanuit mijn oogpunt hetgeen wat glutenvrij eten echt lastig maakt. IEDEREEN heeft wel iets glutenvrijs in huis of in het restaurant. Het is echter heel erg lastig om het geheel glutenvrij te bereiden. Je mag bijvoorbeeld glutenvrij brood niet met hetzelfde broodmes snijden als je vriend(in) en je mag ook zeker niet dezelfde boter/jam/chocopasta/pindakaas eten. Dit komt omdat je van iedere kruimel ziek kan worden. Als je een schnitzel hebt gebakken (sommige bakboter is NIET glutenvrij! Tip: olijfolie), kan je daarna niet een glutenvrij biefstukje bereiden in hetzelfde pannetje. Dan zitten er alsnog gluten in (klinkt logisch, toch?). Blijf dus altijd goed je handen wassen, pak schone pannen en bestek en het komt allemaal goed. Ik zeg altijd maar zo; d’r zijn ergere dingen 😉

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust.

love, Annemiek

Write A Comment

Close