Ben jij bekend met endorfine? Ik wel.

Endorfine is een stof in de hersenen die vrijkomt tijdens het hardlopen waardoor je jezelf steeds beter gaat voelen. Hierdoor krijg je het gevoel dat alles wat eenvoudiger gaat en je dus gemakkelijker dat kilometertje extra rent.

Dit stofje komt overigens niet alleen vrij bij hardlopen hoor, ook bij het uitoefenen van andere sporten.

Anyway: hardlopen.

Hardlopen doe ik nu al een aantal jaren en ik zeg echt niet dat ik zo ver en snel kan lopen. Ik vind het soms gewoon heerlijk om even buiten te lopen en je koppie leeg te maken. Ik heb ook nog nooit een wedstrijd hardgelopen.

Ik vind beweging simpelweg belangrijk. Niet alleen voor het ‘afvallen’ maar gewoon voor jezelf. Je fit voelen. We weten allemaal – ook al heb je wat ontkenners – dat je je nou eenmaal hartstikke goed voelt na het sporten. Ook doe ik het om een beetje de conditie op peil te houden voor o.a. de voetbal (vrijdag gaan we op teamweekend olé!!). Tot slot doe ik het om alles een beetje in beweging te houden. Als je soms een beetje kwakkelt met je gezondheid is het belangrijk om te blijven bewegen, je lichaam heeft hier profijt van.

Soms heb je nou eenmaal niet zo veel zin om naar de sportschool te racen en wil je even ‘gauw’ toch iets aan beweging doen. Hiervoor is hardlopen de perfecte uitvinding. Je rent – ongeveer – 5 kilometer in een halfuur en met drie kwartier ben je dus weer klaar om te gaan. Als je wat meer tijd hebt gaat mijn voorkeur ook wel uit naar de sportschool, dat ligt aan je mood die dag.

Wanneer ik in Goor ben loop ik vaak midden door Goor heen. Ik begin op het Heeckeren bij de ‘bossen’ en eindig vaak in de ‘stad’. Zoals ik net ook al zei, het ligt heel erg aan waar ik zin in heb. Af en toe is het ook wel prettig om de stad door te racen.

Mijn voordelen van hardlopen zijn:

  • Hardlopen is goed voor de geestelijke rust, het verminderd stress
  • Hardlopen verbetert je denkvermogen, hallo studie!
  • Wees eerlijk, hardlopen is niet duur 😉 (goeie schoenen overigens wel)
  • Als ik de dag start met hardlopen, voel ik mij over de rest van de dag fit(ter)
  • Over endorfine gesproken, tijdens het hardlopen maak je ook serotonine aan, het gelukshormoon
  • Je kunt het altijd en overal doen, op ieder tijdstip van de dag
  • Je kan zo ver gaan als je wil
  • Je kan echt je hoofd even leegmaken
  • Na het sporten voel je je fit, dit is perfect voor het studeren
  • Tot slot; al die hardloopapps, tof toch? Ik gebruik zelf Runkeeper in combinatie met mijn Fitbit

Zie je de foto’s hieronder? Hier loop ik (onder andere) hard. Het buitengebied van Markelo fungeert echt als de perfecte hardlooplocatie als ik even mijn hoofd wil leegmaken. Alle indrukken van een dorp en/of stad zijn hier niet waardoor je écht even helemaal alleen bent. De ene keer loop ik dan ook liever buitenaf dan de andere keer.

Jaloers, iemand? Ik ga een rondje lopen (deze ochtend in Goor) bye!

love, Annemiek

Write A Comment

Close