Na jaren studeren zou ik toch goed moeten weten hoe je met tentamenstress om moet gaan. Nou, NOT.

Tuurlijk ben ik netjes aanwezig bij de colleges, maak ik mijn opdrachten, begin ik braaf op tijd met leren.. maar, toch áltijd weer die tentamenstress.De deadlines naderen, de groepsopdrachten lopen op qua spanningen en daarnaast moet je nog leren ook. Soms zie je echt door de bomen het bos niet meer. Ik maak voor mijzelf altijd een overzicht met welke toets ik wanneer heb en wat de daadwerkelijke stof is die ik hiervoor moet leren. Ik print alle aantekeningen per week en ga zitten lezen en schrijven, zónder muziek. Anyway: tips voor de tentamens. Ik zal ze jullie geven en ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

1. Overzicht

Maak ongeveer twee maanden voor de tentamenweek een overzicht voor jezelf. Zet hierin precies welke vakken je op welke data en tijdstippen hebt. Schrijf vervolgens voor jezelf uit welke stof je voor de vakken dient te kennen, bij voorkeur per week.

Als je dit overzichtelijk hebt kan je van alle vakken een verdeling maken. Zorg dat je ruim optijd begint, dit echt een must. Daardoor kan je de stof wat beter verdelen en ook nog eens herhalen. Stel je hebt twee vakken (Bestuursrecht en Duits recht), ieders acht hoofdstukken (ha-ha, grapje zeker). In ieder geval, even voor het idee.

Ga er twee keer in de week voor zitten. Hierdoor kan je in twee weken klaar zijn met leren. In de eerste week doe je vier hoofdstukken per vak en in de tweede week idem.

Doe er je voordeel mee.

2. Before

Zorg een week voor je tentamen dat je alle stof hebt doorgenomen (zoals in je overzicht). Dit maakt je hoofd rustig en geeft jezelf de tijd om in de laatste week nog alles te herhalen. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe langer je het onthoudt en hoe sneller je het terugvindt, aldus de Superstudent welke hier te bestellen is.

3. Ga sporten

Ik maak serieus tijd voor het sporten tijdens een dag leren. Sporten is voor mij echt een ontspanning. Soms zit mijn hoofd op een dag leren bom- en bomvol en moet ik gewoon even de deur uit. Of ik nou even lekker ga hardlopen in de buitenlucht of bij mijn lieve vriendin Anne Oplaat haar sportschool op bezoek ga (bezoek haar site hier). Sporten is voor mij écht een must tijdens de tentamens. 

4. Zet de muziek uit

Er zijn genoeg lijsten op http://www.spotify.com die zogenaamd moeten bijdragen aan het studeren. Muziek is erg fijn om te horen maar tijdens het leren heb ik ondervonden dat dit niet handig is. Bij het typen van verslagen kan ik prima muziek op hebben maar tijdens het leren heb ik de muziek liever uit. Mocht je nou echt niet zonder muziek kunnen, kijk eens naar de ‘Studying’ of ‘Chill Hits’ lijst ;).

5. Ontspan

Het is erg belangrijk om te blijven ontspannen tijdens de tentamenperiodes. Ik ben echt iemand die zich dagen lang kan opsluiten voor een tentamen. Echter merk ik dat dit niet altijd even effectief is. Ik heb vaak genoeg gehad dat ik zes uur leerde, waarvan ik achteraf pas doorhad dat ik maar drie uur effectief bezig ben geweest (lees: pauzes, series, staren, vogels, telefoon etc.). Zorg dat je in een kortere tijd effectief bezig kunt zijn en zoek daarnaast de ruimte om te ontspannen. Ga een blokje om met de hond, ga even de stad in, het maakt niet erg veel uit wát je doet áls je het maar doet. Mijn voorkeur heeft de buitenlucht.

6. Kauwgom

Hetgeen wat ik nooit vergeet voor een tentamen, is kauwgom. Door de kauwgom wordt de hersenactiviteit gestimuleerd. Denk er wel aan dat dit alleen gebeurd als je dit echt vlak voor het tentamen doet.

Vergeet niet, iedereen heeft tentamenstress. Gebruik je gezonde verstand, blijf vooral ademhalen en val niet flauw. Als je er zit kan je toch niet meer terug dus maak er het beste van. Slechter kan het niet worden. En d’r is altijd nog zoiets als een herkansing…….

SUCCES!

love, Annemiek

Comments are closed.

Close