Koffietentjes, je ziet ze óveral in Nederland. Starbucks zelfs nog uitgesloten.

Zelf ben ik ook een mega-addict. Voordat ik ’s ochtends aan het werk ga heb ik al 2 tot 3 bakken zwarte (!) koffie op. Daarna ga ik over op de thee. Heel af en toe neem ik in de middag nog een bakje, maar de avond is voor mij non-koffie.
Ik vind koffie naast relaxt wakker worden ook vooral erg lekker. Maar, wat is nou precies een gezonde hoeveelheid? Word je er dik van? Is het altijd glutenvrij? Wat zijn de voordelen? Vragen die ik voor jullie heb uitgezocht.

Hoeveel kopjes koffie per dag?

‘Ze zeggen dat’, oftewel het Voedingscentrum zegt dat 2 tot 4 kopjes koffie per dag goed is voor je gezondheid. Dit is volgens hen de max omdat er veel cafestol in koffie zit, dit zorgt er voor dat je bloedvaten dichtslibben. Daarnaast mag je een hoeveelheid van circa 400 gram cafeïne binnenkrijgen per dag als volwassene. Dit komt ongeveer neer op 4 koppen per dag. Nu weet je het.

Let op: zwangere vrouwen mogen geen koffie!

Word je dik van koffie?

Dit is eigenlijk een vrij simpele vraag. Enkel koffie word je NIET dik van. Het ligt er puur aan wat jij met je koffie doet. Gooi jij er melk, suiker, een zoetje én siroop in (oftewel Starbucks) tsja.. dan word je er dik van. Denk dus goed na of jij op een dag je calorieën wil ‘verspillen’ – in mijn ogen – aan koffie. Zelf drink ik dus alleen zwarte koffie en bij uitstek een ijskoffie.

Is koffie altijd glutenvrij?

Pure koffie is altijd glutenvrij. De koffiebonen zijn van nature glutenvrij totdat er het een en ander mee wordt gedaan. Dus, zolang jij je kopje koffie van Douwe Egberts lekker wegdrinkt is er niets aan de hand. Je moet alleen wel wat verder kijken dan je neus lang is. Ik bedoel, een koffie apparaat van diezelfde Douwe Egberts heeft ook wel eens cup-a-soup in datzelfde automaat, of chocolademelk met maltodextrine van tarwe. Dán zou ik het niet nemen als ik jou was. De koffie die jij drinkt komt namelijk vrijwel zeker uit hetzelfde buisje als de glutenbevattende dranken, dus doe het niet.
Daarnaast moet je in andere gevallen ook op blijven letten. Senseo koffie bijvoorbeeld, drink ik niet. Daarvan is namelijk nooit uitgesloten dat er GEEN gluten in zitten. Het is ook vrij logisch, die pads maken zij namelijk vast met iets en zoals jullie weten.. bindmiddel is veelal tarwe.

Voordelen

  1. Allereerst, je wordt er wakker van
  2. Voor je work-out is een kopje koffie ontzettend goed, het geeft mij in ieder geval erg veel energie
  3. Koffie helpt de spierpijn te onderdrukken
  4. De kans op hart- en vaatziekten verlaagt met 10% bij het drinken van circa 2 tot 4 koppen koffie per dag
  5. Koffie houdt Alzheimer tegen en moet juist bijdragen aan het onthouden van dingen
  6. Je krijgt er energie van en het houd je alert omdat het je centrale zenuwstelsel stimuleert
  7. Wie iedere dag koffie drinkt, is minder depressief
  8. 4 uur cup-a-soup? Noo!! 4 uur koffie
  9. Wil je afvallen? Koffie verhoogt het energieverbruik en zorgt ervoor dat er sneller vetten in de bloedbaan worden gelanceerd
  10. Wees eerlijk: die leuke koffietentjes zijn wel erg fashionable toch?

Dus.. koffie. Iemand?

love, Annemiek

Write A Comment

Close