Als rechtenstudent krijg je vaak te horen dat je zo veel moet lezen. Nou, dat ís ook zo. Een aantal andere studies kun je wellicht netjes behalen als je alle lessen aanwezig bent, bij rechten is dat niet zo.

Dit betekent overigens niet dat ik neerbuigend wil doen naar andere studies. Als je bij rechten alle colleges aanwezig bent is het simpelweg zo dat ze meer van je verwachten, naast de college-uren om. Ze verwachten dat je het leuk vindt jurisprudentie te lezen en in aanverwante artikelen te duiken. Eerlijk gezegd vind ik dat niet altijd leuk. Bij een studie HBO-rechten krijg je namelijk vrijwel van alle rechtsgebieden de basis mee en het ene vind je nou eenmaal leuker dan het ander. Duits recht bijvoorbeeld, dat was echt súper leuk. Ik had het niet verwacht maar mede dankzij docent en advocaat Mr. Honerbon ben ik het Duits recht echt ontzettend gaan waarderen. Ik zit al helemaal te bedenken wat ik over het Duits recht ga schrijven in een blog… maar hierover later meer.

Voor nu wil ik jullie wat typische rechtenstudenten issues showen.

  1. Je moet VEEL lezen. Boeken, sheets, jurisprudentie, casussen.. ze komen in boekwerken. Letterlijk.
  2. Je wettenbundel wordt een groot schilderij van allerlei verschillende kleurtjes.
  3. Je hebt altijd tijd te kort. Ga je niet naar school dan werk je, ben je daar niet dan werk je je aantekeningen bij.
  4. Je bent bijna genoodzaakt jezelf op te sluiten voor de tentamens. Social life? BYE!
  5. Je begint discussie voeren écht leuk te vinden.
  6. Al gauw leer je dat het recht niet zwart/wit is. Ik noem het recht een regenboog. Het hangt vaak namelijk af van ‘de omstandigheden van het geval’.
  7. Beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren, beargumenteren……….
  8. Tot slot… serieus, iedereen gaat je om juridisch advies vragen.

I’m working on myself, for myself and by myself.’

love, Annemiek

Write A Comment

Close