In heel veel recepten en producten van mij zit haver. In een eerder blog vertelde ik dat je – onder andere – haver niet mag hebben. Hoe zit dat nou?

WHUUUUUTTTT!! ‘Haver is van nature glutenvrij’. Tha fxck, hoe kan het dan dat er overal vermeldt staat dat wanneer je coeliakie hebt je geen haver mag hebben? Ik heb dit voor je uitgezocht.

Zo. Laat ik dan net even rechten studeren. Ik heb de Europese verordening eens bestudeerd over glutenbevattende granen (te weten ‘Verordening (EG) nr. 41/2009 van de Commissie van 20 januari 2009 betreffende de samenstelling en de etikettering van levensmiddelen die geschikt zijn voor personen met een glutenintolerantie’).

Deze verordening gaat over bijzondere voedingsbehoeften van mensen binnen Europa. Hieronder vallen de mensen met coeliakie welke geen glutenbevattende granen mogen consumeren. Hierin staat tevens vermeldt dat de overduidelijke graansoorten die gluten bevatten de volgende granen zijn: Tarwe (d.w.z. alle Triticum-soorten, zoals harde tarwe, spelt en kamut), rogge en gerst. Dit is wetenschappelijk vastgesteld. Haver echter.. daar valt nog over te discussiëren.

In de verordening staat het volgende over haver:

De meeste maar niet alle personen met een glutenintolerantie kunnen haver zonder schadelijke gevolgen voor hun gezondheid in hun voeding opnemen. Deze kwestie wordt door de wetenschappers verder bestudeerd en onderzocht. Een belangrijk punt van zorg is echter de verontreiniging van haver met tarwe, rogge of gerst, die kan plaatsvinden bij de oogst, het transport, de opslag en de verwerking van de granen. Daarom moet in verband met de etikettering van die producten rekening worden gehouden met het risico van glutenverontreiniging in haver bevattende producten.

Uiteraard heb ik veel vertrouwen in het Europese- en Nederlandse rechtsysteem. Als echte rechtenstudent kan en wil ik dan ook middels deze verordening antwoord kunnen geven op deze vraag.

‘IS HAVER GLUTENVRIJ?’

Conclusie:
Haver IS glutenvrij. Echter komt de haver 9 van de 10 keer tijdens het verwerkingsproces in aanraking met glutenbevattende granen. Dit maakt dat haver niet meer glutenvrij is (denk aan kruisbesmetting). Hierdoor wordt het door eenieder afgeraden om haver te eten binnen een glutenvrij dieet. De haver die door het glutenvrij logo gekenmerkt kan worden is wel 100% glutenvrij en kan dan ook gegeten worden. Hierin is de glutenvrij haver glutenvrij gehouden, ook tijdens de verwerkingsprocessen.

Heb je nog vragen? Let me know!

love, Annemiek

Write A Comment

Close