Naast mijn studie HBO-Rechten volg ik een Honours Programme. Wat is een Honours Programme en hoe kan je hiervoor worden toegelaten?

In het eerste jaar van mijn studie kwam ik er achter dat mijn reguliere studie niet mijn volledige aandacht had. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat ik een erg druk type ben, die meer wil halen uit het leven dan een studie dan altijd maar binnen de lijntjes kleuren. Begrijp me niet verkeerd, ik sta volledig achter mijn studiekeuze en het (Nederlands) recht kent ook zeker mijn prioriteit. Daarnaast was ik op zoek naar meer uitdaging. Ik ben op zoek gegaan en kwam in aanraking met de ‘Top Talent Programma’s’ van Saxion. Dit zijn programma’s waarin Saxion studenten zich buiten hun studie breder kunnen ontwikkelen binnen allerlei domeinen. Er zijn dan ook twee verschillende soorten te weten: excellentietrajecten en honours programma’s. Excellentie trajecten zijn niet te vinden binnen alle studierichtingen omdat zij zich verdiepen in een bepaalde studie. Een honours programme daarintegen is een verbredend programma en voor (bijna) alle studies toegankelijk.

Er zijn tien verschillende honours programma’s:

 • Changing Cities: People, Places and Choices
 • Creativity in Finance & Management
 • Health Care & Social Work
 • Innovation and Business Creation
 • Liberal Arts & Sciences: Global Citizenship
 • Marketing & International Management: From Good to Great
 • Natural Leadership
 • Society in Transition
 • Youth, Education and Society
 • Changing Leadership

Zelf heb ik gekozen voor het programma Changing Cities: People, Places and Choices. In dit programma ga je onderzoek verrichten naar problemen op het gebied van de veranderende stad. Je krijgt doorgaans te maken met vraagstukken van uiteenlopende aard. Hierbij moet worden gedacht aan een juridisch, bestuurskundig, projectmatig, economisch, ethisch of zelfs maatschappelijk aspect. Het is zoals je merkt, erg veelzijdig.

Naast dit onderdeel houd je je ook vooral bezig met je eigen ontwikkeling. Je volgt het programma namelijk voor jezelf en je kan daarom ook je eigen leerreis bepalen. Wil jij een gastcollege over taal? Dat kan. Je moet alleen wel zorgen dat het bijdraagt aan de community.

Op de website van de Top Talent Programma’s heb ik tevens een stuk mogen schrijven over mijn bevindingen. Deze vind je hier.

Heb jij verbindende en leidinggevende talenten? Ontplooi je dan binnen een verbredend honours programma tot een creatieve, ondernemende leider en bruggenbouwer tussen domeinen. Je verbindt disciplines en weet kennis op en vernieuwende manier toe te passen.

Afgelopen maand is er een opname geweest van een aantal Honours Programma’s. Hieraan mocht ik deelnemen en in het filmpje onderaan deze website kunnen jullie mijn bijdrage daaraan bekijken. Heb je vragen? Let me know!

love, Annemiek

1 Comment

 1. Pingback: Get out of your comfortzone - Welkom op mijn persoonlijke blog!

Write A Comment

Close