Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de lichamelijke gevolgen van coeliakie. Want, wat krijg ik nou als ik gluten eet en heeft dit alleen op korte termijn gevolgen of ook op de lange termijn?

Ik ben op zoek gegaan naar algemene bijwerkingen en naar meer specifieke. Ook heb ik onderzocht wat er nou waar is over de onvruchtbaarheid en het ontwikkelen van darmkanker wanneer je als coeliaak gluten eet en/of binnenkrijgt.

Veel maag – darm – lever artsen vermoeden overigens dat er ontzettend veel mensen zijn in Nederland met coeliakie. Omdat de klachten zo uiteenlopend zijn denken zij dat veel mensen niet doorhebben dat zij coeliakie hebben, met alle gevolgen van dien.

Allereerst de klachten. Wat gebeurd er als je een (langere) tijd tóch gluten binnenkrijgt?

Algemeen bekende klachten

 • aanhoudende diarree
 • stinkende, vettige ontlasting die in de toilet vaak zogenaamde ‘remsporen’ veroorzaakt
 • een opgezette buik
 • buikpijn
 • overgeven
 • verminderde eetlust
 • soms komt juist verstopping voor

Specifieke klachten

 • gewichtsverlies en ondergewicht
 • bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • depressiviteit en/of veel huilen
 • te geringe lengte groei
 • te late puberteit
 • onvruchtbaarheid
 • humeurigheid
 • algeheel gevoel van ziek zijn
 • botontkalking

Kan je onvruchtbaar raken?

‘Als je gluten blijft eten wanneer je coeliakie hebt kan je onvruchtbaar raken.’ Iets wat ik veel heb gehoord in de afgelopen jaren. Tuurlijk hoop ik ooit nog eens kinderen te mogen krijgen, dus met de jaren raakte ik hier steeds meer in geïnteresseerd. Want, wat is er waar en wat niet?

‘Van de stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan of een fertiliteitspolikliniek bezoeken, blijkt er bij 10% sprake van coeliakie, zowel bij de vrouw als bij de man! Huisartsen, gynaecologen, fertiliteitsartsen en verloskundigen zijn nauwelijks op de hoogte van de link tussen coeliakie en vruchtbaarheidsproblemen.’Als je de ziekte (coeliakie) namelijk hebt, maar dit (nog) niet weet, heb je 8x meer kans op miskraam. Bij herhaalde miskramen of vruchtbaarheidsproblemen checken op coeliakie.
Als je de ziekte hebt en je houd je aan het glutenvrije dieet, dan groeien je darmvlokken weer aan en heb je weer meer kans op zwangerschap.’

Dit is dus eigenlijk wat er over bekend is. Ik schrik daar best van. Gelukkig eet ik al jaren netjes glutenvrij en hoef ik me daar (zeker op deze leeftijd) niet druk over te maken maar voor mensen met een kinderdroom welke deze (nog) niet mogen waarmaken is het zeker belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. Ik probeer middels deze weg dan ook mensen bewuster te maken van de heftige gevolgen en hoe deze simpelweg te overzien zijn door een glutenvrij dieet te volgen.

Kan je darmkanker ontwikkelen?

Net als bij de onvruchtbaarheid, kan er darmkanker optreden indien iemand met coeliakie gluten blijft eten. Het hoeft niet zo te zijn dat mensen dit bewust doen, dat zeg ik niet. Maar heb je bizarre klachten waar je maar niet de vinger van op de pols kunt leggen? Check eens of je niet gewoon coeliakie hebt. Uit onderzoek is gebleken dat veel meer mensen het hebben zonder er bewust van te zijn.

Mijn klachten

Tuurlijk kan je wel eens iets binnenkrijgen. Door de meest kleine dingen kan het fout gaan en dat is menselijk. Ik zal binnenkort een blog wijden aan de mogelijkheden waarin het fout zou kunnen gaan, zonder dat iemand er uberhaupt bij stilstaat dat bepaalde ‘gewone’ handelingen gevaarlijk kunnen zijn.
Of dat nou door jou zelf komt of door iemand uit je omgeving, het is gewoon mogelijk. Het is belangrijk om jezelf hierin nuchter op te stellen, anders wordt het alleen maar erger naar mijn mening. Gelukkig heb ik nu al een hele tijd niet meer zo’n heftige pijn gehad en moet ik zeggen dat het de afgelopen weken/maanden erg goed gaat.

Nou.. wat krijg ik nou als ik gluten binnenkrijg? Het verschilt per keer. Aan het begin toen ik nog gluten at ben ik erg veel afgevallen. Dat is vrij logisch omdat je lichaam alles er weer uitgooit.

Over het algemeen probeert mijn lichaam de gluten op allerlei mogelijke manieren uit mijn lichaam te krijgen. Ook nu nog. De details zal ik jullie besparen. Ik krijg rillingen, voel me overall ziek en ben na zo’n ‘glutenaanval’ een paar uur/dagen helemaal uitgeteld. Dan kan ik echt heel erg lang slapen, puur omdat mijn lichaam op is van zo’n reactie.

Ik ben geen dokter. Ik uit alleen mijn eigen expertise dus ga NIET handelen naar aanleiding van wat ik over coeliakie schrijf. Raadpleeg altijd eerst een dokter.

love, Annemiek

bronnen: eigen ervaring met MDL arts, www.coeliakie.be, www.mlds.nl, www.vumc.nl en www.thuisarts.nl

 

Write A Comment

Close