Het is obvious dat er in pasta, pizza en brood bijvoorbeeld gluten zitten. Ik ga jullie vandaag een aantal producten laten zien waar het ook in zit, zonder dat jij ooit enig idee hebt gehad.

Glutenvrij eten zelf is niet zo lastig vind ik zelf. Het eten bereiden in een glutenvrij/schone omgeving is daarentegen wél erg lastig. Hierdoor is de kans op kruisbesmetting erg groot en kan jij jouw glutenvrije kostje vaarwel zeggen. Jammer is dat hé.

Eén aspect wil ik jullie zeer graag op het hart drukken. Dat zijn GLAZEN. Nu zal je wel denken Annemiek waar heb je het over, maar geloof mij: it is. Thuis weet jij wat je netjes afwast en/of in de vaatwasser drukt. Hier maak ik mij dan ook nooit zorgen over. Het is echter zo dat in een restaurant/café/discotheek hier minder zorgvuldig mee om wordt gegaan en dát is dan ook de reden dat ik vaak uit een flesje drink zoals ik eerder noemde. De glazen die simpelweg vaak worden gebruikt, worden – met alle goede bedoelingen – eerst gespoeld. In datzelfde water worden ook bierglazen gespoeld en haaaallo kruisbesmetting. In goede restaurants is dit vaak niet zo hoor, daar hebben ze netjes een glazenwasmachine. Mocht je dus ooit in een restaurant zijn en twijfel je of je een ‘schoon’ glas hebt, schroom dan niet om gewoon te vragen om een flesje of leg uit waarom jij een glas uit de vaatwasser wil. Aan het begin is dit best een drempel die je over moet – ook voor mij -, maar álles beter dan ziek worden.

Knutselartikelen

Jep.. je ziet het goed. In knutselartikelen kunnen (!) gluten zitten. Dus, heb jij kinderen.. let er dan vooral even op. Kinderen stoppen alles wat ze vinden in hun mond (potloden etc.) en kunnen daardoor compleet onverwacht erg ziek worden. Zorg dan dat er vanaf nu een belletje gaat rinkelen. Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kan je een overzichtelijke lijst vinden met knutselproducten waar gluten in zitten. Bizar eigenlijk hè? De link naar deze lijst vind je HIER.

Medicijnen

In sommige medicijnen zitten gluten. WHUUUT. Jep. Zorg altijd dat de apotheek in je dorp of stad op de hoogte is van jouw glutenallergie. Er hoort – als het goed is – een alarm in het systeem af te gaan dat je glutenvrij moet eten, maar benadruk het altijd eventjes. Beter voorkomen dan genezen.

Zelf ben ik een gelukkig mens in Markelo. Er werkt namelijk een dame bij de plaatselijke apotheek die zelf glutenvrij moet eten. Perfect. Zij checkt altijd erg goed of er gluten zitten in de medicijnen die ik nodig ben. Ik weet je naam niet maar echt, big shoutout to you. Je doet het zo goed en altijd als ik kom zie jij direct dat je even een extra check moet uitvoeren. DANK JE WEL!

Check zelf altijd eventjes de bijsluiter. Medicijnen kunnen namelijk veranderen en ook het glutengehalte daarbij.

Handzeep

In handzeep kunnen gluten zitten. Er bestaat een stofje dat ’triticum vulgare’ (of gewoon gerst) wat in handzeep kan zitten. Dit zijn gluten dus let daarom altijd goed op of hiervan sprake is. Je weet natuurlijk niet wat er in de handzeep zit op je werk, het winkelcentrum, de bioscoop etc. Daarom raden echte kenners aan dat het verstandig is om soms je handen enkel met water te wassen. Zelf ben ik een voorstander van desinfecterende gel. Ik heb altijd zo’n potje bij mij.

Make-up, shampoo e.d.

Voor alle leken onder ons: nee, cosmetica slik je niet in. Maaaar: je kan altijd een deel van je lippenstift of shampoo binnenkrijgen. Dus ja, ook in cosmetica kunnen gluten zitten en daar zul je bij op moeten passen. Denk bijvoorbeeld aan die fantastische shampoos met ’tarwe-werking’, wat goed moet zijn voor je haar. Biershampoo ofzo. Erg leuk allemaal, maar ik stop persoonlijk liever niet een glutenbom in mijn haren.

Zelf gebruik ik lippenstift van MAC en de Etos, shampoo van Gühl en de overige make-up artikelen vaak van Rituals. Zowel Guhl als Rituals heb ik contact mee gehad, zij bevestigden mijn vraag over hun glutenvrije producten. Glutenvrijproof dus!

Deze week ben ik begonnen met een serum en gezichtscrème van het merk Origins en reinigingsfoam van Biodermal. Ik zal mijn ervaring met jullie delen als jullie dat leuk vinden! Op dit dit moment gebruik ik reinigingsgel van het merk Garnier maar ik wilde eens wat verder kijken omdat ik nou niet bepaald een hele zuivere huid heb. Niet geschoten is altijd mis hè! Deze twee merken leken mij erg natuurlijk en volgens mij is er weinig troep aan toegevoegd dus ik zeg proberen maar!

Tandpasta, postzegels en enveloppen

Zoals ik eerder noemde, kunnen er gluten zitten in knutselartikelen, waaronder lijm. Nou moet er bij dit tussenkopje een lampje gaan branden, want ook aan postzegels en enveloppen zit een soort van ‘lijm’. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een stuk geschreven over het feit dat daar geen gluten in zitten. Zelf vermijd ik het ten alle tijden, simpelweg omdat er – net als bij voedselwaren – ook verschillende merken enveloppen en postzegels zijn. Ook hierbij weer: beter voorkomen dan genezen.
Daarnaast kan er in speciale tandpasta soorten gluten zitten. Zelf gebruik ik altijd de tandpasta van colgate en dat is geen probleem. Denk vooral aan tandpasta’s voor kunstgebitten (gelukkig zelf nog niet nodig).

Let op!

Tot slot wil ik jullie bij deze nog een lijst meegeven. Dit zijn andere benamingen voor gluten. Dit kan voorkomen in shampoos, knutselartikelen etc. dus zorg dat je dit lijstje kent!

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge
Secale cereale

Haver
Avena sativa Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein

Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad. Binnenkort dus de review van de producten van Biodermal en Origins!

love, Annemiek

 

2 Comments

  1. Hoi, hoe zit het met de stickertjes die op fruit gepakt zitten bijv op een appel?! Die laten vaak een restje lijm achter..

    • Annemiek Nauta Reply

      Oei Evelien, daar heb je een punt. Zelf denk ik dat producenten – dus ook van fruit – nog steeds verplicht zijn te vermelden wanneer er gluten in zitten. Qua dat denk ik dat we save zitten. Hoe dan ook, ik haal hem er altijd af en was mijn appel goed. Je weet natuurlijk ook nooit wie die appel allemaal al in zijn handen heeft gehad. Het is nooit verkeerd goed op te blijven letten, maar raak er niet door geobsedeerd. Je kunt hem wellicht ook even wegsnijden met een mesje. Hoe dan ook, durf ik hier geen ja of nee op te antwoorden. Ik eet ze in ieder geval wel!!

Write A Comment

Close