Die hele eierengekte hè, is dat eigenlijk wel waar? Ik krijg er juist trek van!

Op mijn blog praat ik veel (!) over eten. Ik durf dan ook wel te zeggen dat ik hier best veel vanaf weet. Ik wist echter niet zo goed wat fipronil was dus dit ben ik uit gaan zoeken.

Fipronil…. Zo’n stofje waar je nooit van hebt gehoord en nu ineens overal ter sprake komt. Wat is het nou eigenlijk…?

Het is een stofje dat dieren beschermt tegen bloedluis. Het stofje zit dus in diergeneeskundige producten. De pluimveehouderij gebruikt dit stofje om de bloedluis tegen te gaan bij hun kippen. Deze bloedluis heet ook wel vogelmijt. De mijt heeft een voorkeur voor vogelbloed en is een parasiet van minder dan een millimeter groot die bloed nodig heeft om te overleven. De voorkeur is – uiteraard – kipjesbloed.
Nou.. wat doet deze ‘mijt’ dan? ’s Nachts zuigen zij het bloed uit de kipjes, waardoor zij veel stress ervaren. Deze stress zorgt er voor dat de kippen gaan pikken (aaaaaahhh). De mijt leeft gewoon naast de kip waardoor het onvermijdelijk is dat zij in aanraking komen met elkaar.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar het feit of fipronil giftig is voor mensen. Wat blijkt… mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram. Ik weeg 60 kilo, dat zou betekenen dat ik 0,54 milligram fipronil per dag binnen mag krijgen zonder in de problemen te komen.

Dus, ik krijg zo’n trek in een eitje hierdoor! Mijn mening is dan ook dat je prima een eitje kunt eten. Eiwit zelf zit overigens in suuuuuper veel producten, mogen we dat dan ook niet meer?! De hoeveelheid fipronil die in de eieren zit is zó weinig dat dat echt geen effect heeft op je lichaam. Ik heb afgelopen weken ook wel het een en ander gebakken en jup: ook daar zat ei in and i’m still aliveeee. Maak je vooral niet al te druk mensen!

En dan nog iets hè, fipronil is voor mensen niet dodelijk. Het blijkt dus dat er een aantal mensen in Sri Lanka ooit hebben geprobeerd zelfmoord te plegen met fipronil, maar dit was tevergeefs. Zelfs met een hoeveelheid dat gelijk stond aan tien miljoen besmette eieren is dit niet gelukt.

Denk daarnaast eens aan de pluimveehouderij mensen. Ik durf geen uitspraken te doen over de bedragen waar het hier om gaat maar als je hele hebben en houden stil wordt gelegd om de mening van één persoon, dat is toch belachelijk? Tuurlijk vind ik het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar wat er allemaal in onze voeding zit. Er is echter – naar mijn mening – onvoldoende stilgestaan bij de impact van het hele ‘fipronil-schandaal’ voor de pluimveehouderij. Als dit vanaf het begin af aan wat meer achter de schermen had afgespeeld, had het ons heel wat onrust bespaart gebleven. Achteraf gezien hoorden we namelijk allemaal pas dat het ‘wel mee viel’. OK! Iets met schadevergoeding ofzo…..?

Ik denk dat veel meer mensen zich druk moeten om hele andere dingen dan dat beetje fipronil, maar wie ben ik hè?

love, Annemiek

Write A Comment

Close