Iemand die denkt dat je bij een rechtenstudie niet hoeft samen te werken, zit er behoorlijk naast. En hoe!

Bij mijn studie aan Saxion Enschede heb je ieder kwartiel vier kennisvakken en een toepassingsvak. Deze laatste kan worden gezien als een project waarin jij met medestudenten vraagstukken oplost met de opgedane kennis (bij de kennisvakken).
Dus.. als je rekent, heb ik tot dusver 12 keer samen moeten werken tijdens deze projecten (3 jaar, 4 kwartielen per jaar). Soms mocht je je groepsgenoten kiezen (dan zit het goed), soms niet. Niets is zo frustrerend als samenwerken met mensen die niet op dezelfde lijn zitten met jou qua deadlines en eisen. Wees eerlijk: niet iedereen heeft dezelfde normen en waarden. Dit is echt niet erg en uiteraard krijg je nu dat gebrabbel voorbij komen over mensen die zeggen: ‘Annemiek, met deze mensen moet je later ook samenwerken’. Ja. Dat klopt.

Anyway, samenwerken is makkelijker met mensen die dezelfde normen en waarden hebben. Wees eerlijk. Tijdens het studeren heb je gewoon veel doelen die je moet behalen. Als er dan een aantal mensen je project verpesten, is dat behoorlijk irritant. Ik zeg echt niet dat mijn manier de enige manier  is die werkt, maar mensen met dezelfde insteek.. love them.

Later heb je het ook, mensen die wel en niet hard werken. Daarom heb ik in de afgelopen jaren geleerd dat je alles het beste kunt doen voor jezelf. Zolang jij je werk maar goed doet en afkrijgt, kan je nooit een ander de schuld geven van jouw product. Kom voor je eigen fouten op en check altijd elkaars werk. Probeer rustig te blijven (goodluck) als mensen niet presteren zoals jij verwacht. Probeer het eerst altijd bij jezelf te zoeken en vermijd het stellen van (te) hoge verwachtingen. Zo word je minder snel teleurgesteld!

Uiteraard moet je ook samenwerken met mensen die je niet kunt ‘kiezen’ en dat geeft niet, ook dat is een uitdaging. Probeer hier dan samen een weg in te vinden. Respecteer de input van een ander en probeef positief te blijven. Soms brengt dit je juist tot hele andere inzichten. Bij het honours traject dat ik volg, merk ik dat ook. Je krijgt bepaalde meningen van studenten of docenten mee die je ontzettend aan het denken zetten. Het feit dat je hier voor open staat, maakt jouw zowel een betere student als persoon.

Voor nu: doe hier iets mee. Probeer jouw voordeel uit beide situaties te halen en denk daarbij vooral aan het feit dat je leert door fouten te maken. Gaat het niet zoals je wil, zoek dan een manier waarop het wél wil. Gaat het wel zoals jij wil, sta open voor toevoegingen en leer van eenieder.

Lieve aankomende rechtenstudenten die net zijn begonnen aan zo’n uitdaging op Saxion – of waar dan ook – SUCCES!

love, Annemiek

Write A Comment

Close