Zoals jullie weten – of niet weten – voetbal ik. Afgelopen week zag ik een opmerkelijk artikel voorbijkomen waarin mijn passie voor voetbal samenkwam met mijn passie voor het recht. Op een wel heel bizarre manier…

Je kent het wel, die zondagochtenden waarin driekwart van het land (man of vrouw) zijn of haar bed uitrolt om het bekende balletje rond te spelen. Voetbal. Iedere zondagochtend gaan mijn team en ik dit zelfde tafereeltje af. Richting de voetbalvelden van SC Markelo om een potje te shinen. Zoals altijd brengt dit het risico met zich mee dat je iemand raakt op een manier waarom je iemand liever niet had willen raken. De tegenpartij valt en loopt een blessure op.. Of jij bent het zelf natuurlijk… altijd een vervelende situatie. Anyway, wél iets wat de voetbalsport met zich meebrengt.

Nou, waarom begin ik daar nou over?
Tijdens een wedstrijd tussen Schoonhoven 1 en cvv Zervers 7 (8e klassers) liep 1 van de spelers in 2014 een dubbele beenbreuk en een scheur in zijn enkel op, door een mislukte sliding van de tegenstander. Auwtsch.. De veroorzaker heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd gekregen, welke in hoger beroep is verlaagd naar 100 uur met een boete van € 8.867,-. Ongelofelijk toch?

Hoe kan dit?
Het Hof in Den Haag heeft zwaar laten meewegen in de uitspraak dat er een ‘aanmerkelijke kans‘ aanwezig was dat het slachtoffer geraakt zou worden, ten val zou komen en dat dit pijn of letsel zou veroorzaken. De veroorzaker heeft bewust het risico aanvaard om de ander ten val te brengen. Het Hof benadrukt tevens dat voor een dergelijke tackle ruimte nodig is.

Tijdens de zitting kwam veelal ter sprake dat de verdachte wel degelijk uit was op de bal. Dat maakt de uitspraak dan ook zeer verwarrend. Zoals eerder genoemd, heeft het Hof geacht dat voor een tackle ruimte nodig is. Wanneer deze tackle te dichtbij wordt ingezet, valt de speler vrijwel zeker over het been van de tegenstander. Hier is volgens hen in deze situatie sprake van geweest. Daarnaast vonden zij dat het algemeen bekend stond dat er door tackles veel blessures oplopen. Dit alles maakt dat het Hof vond dat hier sprake was van ‘voorwaardelijke opzet tot mishandelen van de tegenstander’. Zij hebben hem dan ook veroordeeld wegens mishandeling.

Bekende advocaat Anno Huisman (van Vrijpleiters) benoemd – naar mijn mening geheel terecht – dat dit iedere zondag aan de orde is. Hij benadrukt ook dat er niet voor niets kaarten en vrije trappen in het leven zijn geroepen bij het spelen van een voetbalwedstrijd.

Zie jij het al voor je? Politie en justitie op tackle-jacht op de zondagochtend?

love, Annemiek

Benieuwd naar het arrest (uitspraak van het Hof)? Klik dan HIER.

 

Write A Comment

Close