Glutenvrij eten en boodschappen doen, het blijft een hele klus.

Zelf ben ik al behoorlijk wegwijs geworden in het boodschappen doen, ik vind het zelfs leuk. Ik vind het heerlijk om lekker rond te neuzen in de supermarkt en te kijken welke producten nou glutenvrij zijn of niet. Voor anderen is soms best verbazingwekkend hoe snel ik kan zien of iets glutenvrij is, terwijl het voor mij de normaalste zaak van de wereld is.

Etiketten lezen

Etiketten lezen is iets dat je moet leren. Toen ik net te horen had gekregen dat ik geen gluten meer mocht eten, wist ik werkelijk waar niet waar ik moest beginnen. De glutenbevattende granen ‘scannen’ in een etiket met veel ingrediënten, is simpelweg lastig. Hoe meer je het doet, hoe beter het gaat. Geloof mij maar. Op dit moment – 12 jaar later – scan ik een etiket en zie ik gelijk het ingrediënt staan die mij zo ziek maakt. Bizar toch? Echt ideaal is het wel, dit maakt het allemaal veel makkelijker.

Kan sporen bevatten van

Omdat ik vanaf dag 1 gluten compleet heb geschrapt van mijn dieet, heb ik producten met ‘kan sporen bevatten van gluten’ niet meer gegeten. Dit heb ik gedaan omdat ik continu zo ziek werd, dat ik het nooit meer heb gegeten. Daarnaast zijn dit vaak chocoladesoorten waar dit op staat en daar ken ik genoeg lekkere en compleet glutenvrije versies van (Merci bijvoorbeeld). Dat is mijn gemakzucht, dan neem ik het risico liever niet. Desondanks moet je dit als coeliaak wel kunnen eten en vind ik dat ik dat ook wat vaker moet doen. Je raakt toch een soort van geobsedeerd en ik denk dat ik daar lichtelijk in door ben geslagen. De internist heeft mij destijds al verteld dat ik deze producten gewoon kan eten, mijn keuken thuis is namelijk ook niet geheel glutenvrij. Uitdaging dus!

Glutenvrij teken

Naast al het uitzoekwerk, maken steeds meer winkelketens het je stukken makkelijker. Ideaal hoe heel veel supermarkten tegenwoordig het glutenvrij tekentje op een product zetten. Zo kun je in één oogopslag zien of je een product mag hebben. Toen ik net coeliakie had, was eigenlijk alleen de Albert Heijn de supermarkt die dit had. Nu heeft de Plus het tekentje ook al, super!

Glutenvrije boodschappen doen voor een ander

Zo. Wat nou als je boodschappen gaat doen voor iemand die glutenvrij moet eten? Het blijft lastig hè! Heel veel producten zijn van nature glutenvrij, dat heb ik in een eerder blog al laten zien. Maar, als je nou twijfelt.. app/bel/sms of FaceTime dan eventjes. Geen probleem wanneer mensen mij vragen of een product glutenvrij is. Ik heb liever dat je het meerdere keren vraagt dan dat ik ziek word of iets niet kan eten. Gelukkig heb ik heeeeel veel lieve mensen om mij heen, die al weten hoe of wat óf het gewoon even vragen. Thanks to you, toppers!

love, Annemiek

9 Comments

Write A Comment

Close