Een nieuwe food-diary. Deze week iets anders. Onderaan de diary zal je zien wat er veranderd is!

Maandag
Ontbijt: Ontbijt as usual met veel koffie
Tussendoor: Maiswafels met boter
Tussendoortje 2: Nakd reepje (cacao deligth)
Lunch: 4 boterhammen, 2 met hagelslag en 2 met pindakaas
Dinner: Geen. Op de een of andere manier een allergische reactie gekregen dus ik lag in het ziekenhuis…

Dinsdag
Ontbijt: Ontbijt as usal
Tussendoor: Optimel magere kwark perzik
Tussendoortje 2: Nakd reepje Cacao delight
Lunch: Fruithapje (banaan, bramen en aardbeien)
Dinner: Tomaten/cremesoepje (eerste foto)

Woensdag
Ontbijt: Ontbijtje as usual
Lunch: 2 crackers met jam
Tussendoor: Fruithapje (banaan, bramen en aardbei)
Dinner: Salade met beefburger, mais en kikkererwten

Donderdag
Ontbijt: Ontbijt as usual
Tussendoor: Optimel magere kwark smaak perzik met verse bramen
Tussendoortje 2: Fitness Crackers van ‘Free From’ met jam
Lunch: Salade met beefburger, mais en kikkererwten
Tussendoor: Ijskoffie van de Albert Heijn
Dinner: twee boterhammen, 1 met hagelslag en 1 met verse aardbeien

Vrijdag
Ontbijt: Ontbijt as usual
Tussendoor: Half bakje blauwe bessen en 2 crackers met abrikozenjam
Lunch: 3 boterhammen, 2 met chocolade/sinaasappelpasta en 1 met kipfilet
Tussendoor: Nakd reepje Cacao Delight
Dinner: Tapasavondje met vriendjelief (pizza, olijfjes, kaas, groente, vlees en broodjes met knoflooksaus)

Zaterdag
Ontbijt: Yoghurt met Rosies muesli (jaaaaa keer ander ontbijt)
Lunch: 2 broodjes met hagelslag
Tussendoor: Heel veel mini toblerone chocolaatjes
Dinner: Fusili met gehakt, courgette en een saus van tomaat en basilicum

Zondag
Ontbijt: Ontbijt as usual
Tussendoor: 1 banaan voor de voetbal
Lunch: 2 broodjes met smeerkaas en een halve chocoladeletter
Tussendoor: een appel (balans?)
Dinner: 2 stukken gezonde kwark/kokostaart (havermoutbodem met een kokos, avocado en een mango laag)

Voedingsadvies n.a.v. fooddiary
Vanaf vandaag zal ik om de week een fooddiary plaatsen, waarin diëtiste Jorien Brinkers haar advies zal geven.

Hoi! Ik ben Jorien Brinkers, 24 jaar en woon in Markelo. Ik werk als (sport)diëtist in de eerstelijn. Tijdens mijn spreekuur zie ik cliënten met verschillende ziektebeelden en vragen. Veel mensen denk dat een diëtist alleen een rol speelt wanneer het om gewicht gaat, dit klopt zeker niet! Zo zie ik ook vaak cliënten die om medische redenen een bepaald dieet moeten volgen (bijvoorbeeld; coeliakie!), of bijvoorbeeld sporters die beter willen presteren. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten(hardlopen, fietsen) en op stap.

Hoi Annemiek, wat leuk dat je mij hebt gevraagd om feedback op je fooddiary te geven! Door je dieet ben je je natuurlijk al erg bewust van je voeding, wat super goed is!

Ondanks het feit dat je ontbijt vaak hetzelfde is, ziet je voeding er gevarieerd uit. Steeds hetzelfde ontbijt hoeft dus helemaal niet erg te zijn, als je de rest van je dag voldoende varieert in producten. Het wat vaker eten op een dag kan ervoor zorgen dat je minder trek hebt gedurende de dag, wat er weer voor zorgt dat je wat betere keuzes maakt qua producten. Houden zo dus!
Als we kijken naar wat lastige punten wanneer je een glutenvrij dieet volgt, zijn vezels één van deze punten. Vezels zorgen voor een vol gevoel en een goede stoelgang, doordat ze de ontlasting soepel maken. Daarnaast blijkt een inname van vezelrijke producten te zorgen voor een lager risico op bepaalde ziekten zoals hartziekten en diabetes type 2. Vezels vind je in groente, fruit en volkoren graanproducten. Deze producten zie ik allemaal terug komen in je fooddiary.
Je eet meerdere dagen fruit, heel goed! Probeer elke dag consequent 2 stuks (200g in totaal) fruit te eten. Je kunt dit bijvoorbeeld door je ontbijt doen: zo heb je aan het begin van de dag meteen een portie gehad!
Ook groente is rijk aan vezels en bevat veel vitamines en mineralen. De richtlijn is minimaal 250g groente (bereid!) per dag, maar meer mag altijd. Tip: probeer niet alleen bij de warme maaltijd groente te eten, maar ook als tussendoortje! Bijvoorbeeld snoeptomaatjes als tussendoortje, komkommer bij op je brood of een groentesoepje bij je lunch.

Ook volkoren granen leveren veel vezels. In jou geval is het lastig om uit deze bron voldoende vezels te halen, doordat veel granen ook gluten bevatten. Door bijvoorbeeld een lepeltje gebroken lijnzaad, psylliumvezels of glutenvrije haver door je zuivel te doen, verhoog je je vezelinname op een eenvoudige manier. Ook aardappelen en zilvervliesrijst zijn goede glutenvrije vezelrijke producten; probeer deze dus wat vaker in je week te plannen. (Bijvoorbeeld een koude zilvervliesrijstsalade met lekker veel groenten als lunch! 2 vliegen in 1 klap!

love, Annemiek & Jorien

Write A Comment

Close