Sociaal Juridische Dienstverlening op Saxion in Deventer vs. Hbo-Rechten op Saxion in Enschede

2014. Hét jaar dat ik weer begon aan een fantastische studie rondom rechten in Nederland. What the fxck had ik eigenlijk het idee gehad dat ik rechten niet meer leuk vond? (ik begon na de mbo-studie ‘juridische medewerker zakelijke dienstverlening’ aan Commerciële Economie HAHA!)

Anyway, alles rondom rechten bleef mij boeien na deze mbo-studie. Een goed teken toch? Ik wilde echter niet helemaal vastbijten op dat vlak, dus koos ik de richting sociaal juridische dienstverlening. Het eerste jaar van de studie vond ik fantastisch. Alles heb ik in een jaar behaald en het sociaal en juridische aspect was precies in evenwicht. Ik vond alle vakken interessant en was dan ook zeer gemotiveerd om alles in een jaar te behalen.

Na dat jaar kwam ik er echter achter dat de vakken meer richting de sociale kant gingen in het tweede leerjaar. Dit vond ik alles behalve oké en daarom ben ik destijds onderzoek gaan doen naar een mogelijke overstap. Dit was dan ook HBO-Rechten. Omdat het februari 2015 was en het tweede leerjaar al circa 5 weken bezig was, zat ik een beetje in de shit.

Al met al heb ik het voor elkaar kunnen krijgen. Ik mocht in het lopende eerste jaar HBO-Rechten instromen en heb gekozen voor de vrijstellingen. Door deze move kon ik gelijk bij een klas aanschuiven en heb ik direct een aantal leuke mensen leren kennen.

Tot op de dag van vandaag ben ik zó blij dat ik deze keuze heb gemaakt. De afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel geleerd en bijna alle rechtvakken vond ik ontzettend interessant. Ook binnen HBO-rechten heb je wel wat sociale vakken (sociologie bijvoorbeeld) en merk je bij het samenwerken ook de sociale aspecten van de studie. Het is hard werken maar het zeker waard.

Dus.. twijfel je aan je studie omdat je al een jaar er op hebt zitten maar wil je niet opgeven? Denk aan dit. Het is geen opgeven om te kiezen wat je écht leuk vindt, dat is alleen maar een uitdaging. Daarnaast zijn er echt wel mogelijkheden om ergens in te stromen, je moet alleen wat doorzeuren. Vergeet die gedachten, moeders, vaders, vrienden etc. die denken dat het onzin is om opnieuw te beginnen omdat je simpelweg verkeerd hebt gekozen. Dat kan. Vrijwel iedereen kiest een keer verkeerd, dat is menselijk.. mogelijk. Ik zit liever op een plek waar ik het naar mijn zit heb en het wat langer duurt naar mijn ‘bachelor of law’, dan het puur behalen daarvan.

‘Set goals, break them and move over!’

love, Annemiek

Write A Comment

Close