Niets zo leuk als realistische blogs schrijven. Heerlijk om af en toe je frustratie even te kunnen uiten.

Wees eerlijk, coeliakie is niet altijd rozengeur en manenschijn. Soms is het gewoon ontzettend irritant en had ik gewild dat ik het niet had. Maar ik ben Annemiek niet als ik het niet positief zou bekijken, ik ben er inmiddels onder andere een blog door begonnen. Hoe dan ook, moet je wel realistisch blijven en is het – zoals ik net al zei – soms ff shit.

Voor jullie deel ik dan ook vandaag mijn 5 grootste irritaties

1. Een allergische reactie krijgen

Ziek worden überhaupt is niet oké. Ziek worden van gluten is bloedirritant. Iedereen heeft verschillende klachten en ieder moet je serieus nemen. Zelf krijg ik last van mijn buik. Heeeul erg. Mijn maag raakt van slag en alles komt er weer uit, op iedere denkbare manier. Dus nee, dat is niet oké en staat dan ook verreweg op 1 van mijn frustraties.

2. Mensen die denken dat je meedoet aan de ‘hype’ glutenvrij eten

GUYS, IT’S NO JOKE!
Glutenvrij eten is geen geintje. Op het moment dat jij hier zelf mee te maken krijgt zul jij dit dan ook – helaas – pas ondervinden. Uiteraard hoop ik dat je het nooit krijgt, maar zeg nooit nooit.
Er was een tijdje terug één of andere hype waarbij veel ‘foodies’ glutenvrij gingen eten om af te vallen of gezonder te worden. Uitzonderingen daargelaten, vind ik het echt bizar. Tuurlijk respecteer ik iedereen die zich beter voelt bij het glutenvrij eten, maar ga dit alsjeblieft niet als een hype zien want dat is het niet. Het is een serieuze auto-immuunziekte, welke angstaanjagende gevolgen kan hebben.

3. Restaurants die niet weten wat de kruisbesmetting inhoudt

Op veel sites kan je tegenwoordig aanvinken of je in een restaurant glutenvrij kunt eten. Ik dacht hier altijd op te kunnen vertrouwen maar tegenwoordig weet ik (helaas) wel beter. Veel restaurant weten namelijk wel wat glutenvrij eten is, maar zien niet in wat de kruisbesmetting inhoudt. Even voor jullie beeldvorming: het vlees in een restaurant is glutenvrij, de ingrediënten zeggen het immers. Nou, dat klopt. Tóch wordt hij in eenzelfde pan bereid als – bijvoorbeeld – een schnitzel. DAT KAN NIET. Hierdoor wordt het gerecht alsnog glutenvol gemaakt en kan een ‘echte’ – zie vorig punt – het niet meer eten. Denk er dus altijd aan je keukengerei schoon te maken, je werkplek te ontsmetten en simpelweg hygiënisch te werken. Het is echt niet zo moeilijk. Daarom bij deze de oproep aan alle restaurants die dit hebben aangevinkt, denk goed na voordat je zoiets laat vermelden. Er kunnen serieuze gevolgen zitten aan jouw handelen. Laat staan juridische gevolgen. Dan kom je toch al gauw weer terecht op schadevergoeding of een slechte naam (al zal dit in Nederland niet zo heftig zijn).

4. Mensen die je uitlachen (!)

Wauw.. dit bestaat echt. Vroeger werd ik gepest omdat ik ‘glutenallergie’ zou hebben. No joke. Toen voelde het echt als zoiets onterechts en dat voelt het nu nog. Er is niets zieliger dan mensen die iemand pesten om iets waar zij niets aan kunnen doen. Gelukkig kan ik het nu veel beter van mij afzetten. Vroeger was dat wel anders, als puber neem je zoiets toch vrij serieus en doet het je veel. Het feit dat ik het mij nu nog kan herinneren zegt namelijk al genoeg.

5. Vriendjes

Vriendjes en glutenvrij eten is lastig. De mijne is gelukkig zeer begripvol en ik kan er geen verkeerd woord over zeggen. Desondanks is er één ding waar ik echt van baal. Ik kan hem geen kus geven wanneer hij gluten heeft gegeten of gedronken. HUILEN.

Mis ik nog iets volgens jou? Let me know!

love, Annemiek

Write A Comment

Close