Waar is magnesium goed voor en waarom gebruik ik het?

Ik gebruik maar één soort ‘vitamine’ en dat is magnesium. Ik slik geen vitamines en/of mineralen, puur omdat ik dat voldoende uit mijn voeding kan halen. Magnesium bevindt zich ook voornamelijk in tarwe, en dat is iets wat ik niet mag door mijn coeliakie. Dat is dan ook de reden dat ik de mineraal magnesium wel inneem iedere dag.

Wat is magnesium?

De mineraal magnesium wordt in het einde van de dunne darm in een lichaam opgenomen. De mineraal bevindt zich in verschillende soorten voedingsmiddelen. Het zit in volkoren graanproducten, groente, noten, melk en vlees. Door veel water te drinken, wordt magnesium beter opgenomen. Een hevig tekort aan magnesium komt niet vaak voor. Dit komt doordat het simpelweg in behoorlijk wat producten zit. Het kan wel ontstaan wanneer je spieren en/of darmen wat minder functioneren, dat laatste heb ik.

Het is van belang voldoende magnesium in te nemen voor:

 • Ontwikkeling van botten en spieren
 • Prikkelopdracht in de spieren en zenuwbanen
 • Functioneren van de spieren
 • Je energielevel
 • De werking van enzymen (enzymen zorgen voor de processen in het lichaam)

Wanneer je een tekort hebt, kan dat duiden op veel verschillende soorten klachten. Wanneer je deze klachten helpt betekent het uiteraard niet direct dat je een tekort hebt. Het is alleen zeker niet onbelangrijk het in je achterhoofd te houden. De symptonen zijn:

Symptomen
Er zijn vele symptomen die kunnen duiden op een tekort aan dit mineraal, wanneer je de symptomen herkent betekent dit uiteraard niet direct dat je een tekort hebt, maar de kans is zeker aanwezig.

Ooglidtrillingen
Wakker schrikken omdat je denkt dat je valt
Futloosheid
Vermoeidheid
PMS
Spierkramen
Hoofdpijn
Migraine
Angsten
Fobieën
Nervositeit
Snel geïrriteerd zijn
Prikkelbaar
Verstijfde spieren
Uitputtingsverschijnselen
Onrust
Moeite met concentratie
Moeite om op woorden te komen
Duizeligheid
Te hoge of te lage bloeddruk
Constipatie
Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht
Restless legs
Tics
Rugpijn
Hartritmestoornissen/Hartkloppingen
Maagkrampen
Oorsuizen
Spastische darm
Hyperventilatie
Allergie
Regelmatig de hik hebben

Omdat ik zelf een behoorlijk aantal van deze klachten had, ben ik begonnen met het slikken van magnesium. Ik ben er nu een week mee bezig en zie de effecten zeer goed. Mijn hartkloppingen worden significant minder, ik heb veel minder last van mijn onbekende allergie en ik voel mij stukken minder draaierig en ‘afwezig’.

Glutenvrij

Let op! Niet alle magnesiumtabletten zijn glutenvrij. Voorheen gebruikte ik vaak de magnesiumtabletten van ‘Tetesept’ uit Duitsland. Deze had mijn moeder een keer meegenomen. Nu zijn ze vrijwel op dus ben ik op jacht gegaan naar een andere variant. Ik vond deze tabletten bij de Etos, ideaal dat zij ook werken met een glutenvrij tekentje.

Welke mineralen en/of vitamines neem jij dagelijks in in tabletvorm? Ik ben heel erg benieuwd!

love, Annemiek

2 Comments

  • Annemiek Nauta Reply

   Hoi Patty,

   Wat goed dat je het ook gaat gebruiken. Ik heb toevallig een nieuw product opgestuurd gekregen van SaluForte, ook magnesium. Hier komt 1 dezer dagen een blog van online en ik ben erg enthousiast!

Write A Comment

Close