Wat is balans voor mij?

Vandaag wil ik je graag aan het nadenken zetten over jouw balans, heb jij die? Niet alleen wat betreft eten maar ook wat betreft je mindset. Zelf eet ik vrij vaak op een dag, omdat ik dat prettig vind. Een ander eet drie maaltijden op een dag en vindt daar zijn balans in. Dat is prima en ik laat iedereen daarbij ook in hun waarde. Vandaag laat ik jullie echter zien wat voor mij balans is. Ik hoop jullie hierbij te ondersteunen.

Ik race door de waan van de dag. Rare zin maar jup, that’s me. Wees eens wat gebalanceerder hoor ik dan ook wel eens. Als ik ergens voor ga, ga ik er ook vol voor. En dát is soms mijn valkuil. Ik kan zoooo niet half voor iets gaan. Werk, stage, een eigen blog starten, vriendinnen zien, met het vriendje afspreken, familie afspraken, verjaardagen, bakken, koken, noem maar op. En ALLES, echt alles wil ik optimaal kunnen en willen doen. Dat is soms niet haalbaar en dat besef kwam een tijdje terug. Ik moest op zoek naar balans, want wat is dat nou eigenlijk voor mij?

Voeding

Iedereen begint in januari over voeding. Wel, ik snap die inzet ontzettend maar het is veel belangrijker wat er tussen oud en nieuw gebeurd, dan andersom. In die maanden moet je namelijk ook gewoon goed voor jezelf zorgen, juist omdat je dan met kerst en oud en nieuw jezelf even lekker kunt verwennen. Deze balans kan ik aan. Ik kan dit. Het afgelopen jaar heb ik mijn weg kunnen vinden in het zoeken naar balans wat betreft voeding. Van snoepkont en 15 kilo dikker naar gezond. Niet dun, ik heb ook vetjes. GEZOND. Dat is wat anders. Ik zit lekkerder in mijn fel dan voorheen. Uiteraard merk ik dat ik mij soms wat ‘dikkig’ voel, maar dat komt puur omdat je dan een aantal dagen lekker macdonalds heb zitten eten. En weet je? Dat vind ik oké. Eet weer een paar dagen gezond en je zult je stukken beter voelen.

Dát is voor mij balans. Af en toe jezelf lekker verwennen met een pizza, macdonalds of pannenkoeken en doordeweeks weer lekker voldoende groente en eiwitten binnen krijgen. Hoe gaat dat bij jou?

Drukte

Dit is het punt waar ik de weg kwijt raak. Ik kan namelijk niet zo goed nee zeggen tegen iets. Ik pak ALLES aan. Daardoor merk ik dat dit het punt is waar ik de balans kwijtraak. Dit is het punt waar ik blijf doordraven, doorlopen, vechten en rennen. Jep, dit is mijn misstap en dat mogen jullie best weten. Ben ik de enige die altijd maar blijft doorhossen? Die overal gewoon goed zijn of haar best voor wil doen?

Waarom is balans zo belangrijk?

Balans is belangrijk op ieder front. Sporten is goed voor je, maar sport je te veel dan vergroot het je kans op blessures. Werken is goed, verstandig.. maar werk je te veel dan is de kans op een burn-out erg groot. Daarom is iedereen in het leven op zoek naar balans. Balans vinden in de simpele dagelijkse dingen, maar ook in complexere situaties.

Maar wat moet je nou doen om balans te vinden?

Om balans te vinden moet je naar je lichaam luisteren. Ben je moe? Geef toe. Heb je honger? Eet. Blijf je maar dooreten? Besef wanneer je vol zit. Ben je futloos? Ga sporten. Drink een glas water als je hoofdpijn heb of ga een blokje om. Noem maar op. Overal is mogelijk een vrij simpele oplossing voor. Denk aan jezelf. Luister naar je lichaam.

Wees lief voor je lichaam, dan zal je lichaam ook lief zijn voor jou!

Vergeet niet dat altijd druk zijn niet goed is voor je. Daar raak je overwerkt en geïrriteerd van. Merk je dat je wat prikkelbaar bent? Probeer te achterhalen hoe dit komt. Pak even je rust en je kunt er dezelfde dag gewoon weer prima tegenaan. Wat betreft je gewicht blijft het voor iedereen moeilijk om hier het magische antwoord op te vinden, ieder lichaam is namelijk anders. Mijn advies is om drie maal daags een ‘grote’ maaltijd te eten en daar tussen door 1 a 2 snacks. Zelf eet ik tussen het ontbijt en het middageten vaak twee snacks en in de middag niet meer. Dit doe ik omdat ik naar mijn lichaam luister. In de ochtend heb ik meer energie nodig dan in de middag, dus geef ik dat mijn lichaam.

Wat is balans voor jou? Heb je wat gehad aan dit artikel? Let me know, vind ik leuk!

love, Annemiek

Write A Comment

Close