Follow my blog with Bloglovin

Afgelopen week kreeg ik op mijn werk een training over de nieuwe privacywetgeving (AVG). Uiteraard is al twee jaar lang bekend dat deze nieuwe wetgeving van kracht zal worden op 25 mei 2018, maar deze reminder heeft mij toch even aan het denken gezet omtrent mijn blog.

Ik, als ondernemende blogger, wat moet ik met de nieuwe wetgeving? Wat moet een blogger met de nieuwe wetgeving? Moet ik hier iets mee? Ben ik te laat? Kan ik nog voldoen aan de eisen? Wat mag ik verzamelen? Welke gegevens worden er verzameld? Veel vragen waar zo ook de kleinere bloggers veelal geen rekening mee hebben gehouden. Tijd om jou wakker te schudden, blogger!

Privacy is een belangrijk goed in Europa, daarom is er vanaf 25 mei 2018 een nieuwe geldende wetgeving voor de gehele EU waaraan ieder bedrijf moet voldoen. Voor mij/ons is het van belang om te weten of dit ook van toepassing op de blogger. Ik zou mijzelf niet zijn als ik het je niet in een korte blog uit zou proberen te leggen. Daarom bij deze: concrete stappen die jij moet ondernemen om jouw blog te voorzien van de nieuwe wetgeving.

De nieuwe wetgeving (AVG) gaat over het verzamelen van persoonsgegevens. Of jij deze gegevens daadwerkelijk verzamelt is wel handig om te weten, daarom: wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens:

 • NAW (naam, adres, woonplaats)
 • Telefoon- en zakelijk nummer
 • E-mailadres
 • IP-adres
 • Bankrekeningnummer
 • evt. KvK nummer

Wanneer lezers een reactie kunnen achterlaten op jouw blog – dit is dan ook van toepassing op mijn blog – verzamel je persoonsgegevens. Van hieruit worden dan ook persoonsgegevens opgeslagen en zichtbaar gemaakt. Staat er een contactformulier op je website? Dan ontvang jij het emailadres van deze mensen, wat persoonsgegevens zijn. Kunnen mensen jou bellen? Dan ontvang jij persoonsgegevens.

Gaat dit om persoonlijke- of huishoudelijke doeleinden dan hoef jij niet te voldoen aan de wetgeving. Hierbij moet worden gedacht aan het houden van telefoonnummers of emailadressen voor jezelf. Staan deze openbaar op je website – zoals bijna altijd het geval – dan val jij onder de wetgeving.

Gebruik jij Google Analytics zoals bijna iedere blogger? Dan maak jij gebruik van persoonsgegevens. Google Analytics slaat namelijk niet alleen de naam op, maar ook IP-adressen van gebruikers.  Hoe dan ook: hobby/ondernemende blogger of niet, je verzamelt al sneller persoonsgegevens dan jij denkt. Met andere woorden: pas de vereisten toe en je zit goed.

Maar.. hoe speel je nou in op de vereisten van de wetgeving? ik leg het het uit in vier simpele stappen:

Stap 1

Ga naar jouw Google Analytics inlogscherm en klik op ‘beheerder’. Klik vervolgens door naar ‘accountinstellingen’. Als je naar beneden scrollt zie je een balkje staan met ‘aanpassing van de gegevensbescherming’, klik deze aan. Je hebt ze nu geaccepteerd (dit heb ik onlangs al gedaan) Check hieronder de foto:

Stap 2

Volgens de nieuwe wetgeving moet je IP adressen anonimiseren. Ik zal je uitleggen hoe je dit moet doen.
Google heeft een handleiding geschreven voor het anonimiseren van deze gegevens. Klik HIER om deze te bekijken. Wanneer je als blogger een aanvraag doet tot anonimisering van de IP-adressen, zorgt Analytics ervoor dat de laatste 80 bits van het IP-adres op nullen worden ingesteld, hierdoor kunnen ze niet herkent worden. Hierdoor zal het volledige adres ooit opgeslagen worden.

Met andere woorden – oftewel in Annemiek taal – ga naar de pagina waar je je bezoekersaantallen meet en voeg daarbij toe: ga (‘set’, ‘anonymizeIp’, true) vlak voor de code ‘ga(‘send’, ‘pageview’);’

Stap 3

Zorg dat je Google Analytics geen overige persoonsgegevens deelt. Doe dit door wederom naar ‘accountinstellingen’ te gaan en zorg dat daarin alle vakjes leeg zijn. Daarnaast moet je er nog voor zorgen dat je gegevens niet worden gedeeld voor advertentiedoeleinden (door Google). Dit doe je door alles uit te zetten, check hieronder:

Stap 4

Schrijf privacyvoorwaarden! Met behulp van veiliginternetten.nl heb ik ze gemaakt. Ik heb een voorbeeld voor jullie, zie HIER.

Zo. Hopelijk ben ik in deze blog duidelijk geweest over wat jij als blogger nog ‘even’ aan moet passen voor 25 mei 2018. Denk er aan dat dit een zeer kleine moeite is om te voldoen als (kleine) blogger. Je kunt het beter uitzetten bij twijfel, dan later in de problemen te komen. Heel veel succes!

P.s Vergeet je cookiemelding niet!

love, Annemiek

8 Comments

 1. Ik spreek volgens mij geen Annemiek taal, want stap 2 is mij compleet onduidelijk 😛 Kun je dat beter uitleggen, want ik begrijp gewoon niet waar in Google Analytics ik moet zijn om dit aan te passen. Ligt waarschijnlijk niet aan jouw uitleg maar aan mijn kennis van dit programma, want als ik het op andere website zoek kom ik er ook niet uit 🙁

  • Annemiek Nauta Reply

   Dag Manon, tuurlijk wil ik dat! Stap 2 kun je vinden door in te loggen op je Analytics. Als je de link volgt van Google Analytics die ik er bij heb geplaatst wijst het zich vanzelf. Hoe dan ook: je moet inloggen, naar de beheerder pagina gaan, op trackinginfo drukken, dan gebruiker ID en dan wijst het zichzelf. Ik kan deze stappen nu verder helaas niet meer met je doorlopen omdat mijn codes al opgevraagd. Als je de code hebt zal Google zelf de IP adressen anonimiseren. Zoals je ziet had de dame hieronder ook een vraag over en heb ik hetzelfde beantwoord. Mocht het niet lukken let me know. Ik hoop dat het wel lukt in ieder geval, succces!!

 2. Onwijs bedankt voor deze duidelijke uitleg, Annemiek! Eindelijk weet ik wat me te doen staat. Echt top!

  • Annemiek Nauta Reply

   Super Shirley, heel erg fijn om te horen! Succes! 🙂

 3. He Annemiek,
  Superfijn blog! Thanks! Ik heb gehoord dat je zo’n uitgebreide cookiemelding moet hebben waarbij je aan en uit kan vinken welke cookies geplaatst worden. Voor mijn blog maak ik bijv. gebruik van Adsense en bol.com affiliate progamma’s. Weet jij hier het fijne van?
  Groetjes,
  Evy

  • Annemiek Nauta Reply

   Hoi Evy, dankjewel voor je berichtje. Ik maak zelf ook gebruik van Adsense en Bol.com, hiervoor moet je alle stappen volbrengen die hier boven staan. Daarnaast is het van belang dat je een cookievermelding op laat komen voor je bezoekers. Hierdoor zijn zij op de hoogte (en moeten zij akkoord geven) van de interesses die worden opgeslagen. Dit kun je vermelden door een plugin, ik gebruik zelf ‘Cookie Notice’. Succes!!

 4. Wat een handig artikel! Ik heb alle stappen uitgevoerd, alleen begrijp ik niet zo goed wat de pagina is waar je bezoekersaantallen verzamelt. Zou je punt 2 kunnen toelichten? 🙂

  • Annemiek Nauta Reply

   Dag Claire, tuurlijk wil ik dat! Stap 2 kun je vinden door in te loggen op je Analytics. Als je de link volgt van Google Analytics die ik er bij heb geplaatst wijst het zich vanzelf. Hoe dan ook: je moet inloggen, naar de beheerder pagina gaan, op trackinginfo drukken, dan gebruiker ID en dan wijst het zichzelf. Ik kan deze stappen nu verder helaas niet meer met je doorlopen omdat mijn codes al opgevraagd. Als je de code hebt zal Google zelf de IP adressen anonimiseren. Ik hoop dat het lukt, succces!!

Write A Comment

Close