Dit is geschreven voor Sylvahna. Volger en tevens blogger, net als ik. Dit is dan ook een nieuwe gastblog! Dit houdt in dat er andere bloggers of simpelweg volgers hun verhaal delen. Dit kan gaan over glutenvrije voeding, rechtenstudie, sporten of simpelweg lifestyle. Ik vind het belangrijk om meerdere mensen de gelegenheid te geven hun verhaal te doen. Hierdoor zal Annemiek Nauta uitgebreider worden, meer kennis verschaffen en simpelweg meer informatie hebben. Wil jij ook gastblogger worden? Je weet de weg naar contact vast te vinden. Sylvahna vertelt jullie vandaag iets over haar ervaring met ‘The Whole 30’ (het artikel gaat hieronder verder)!

Whole 30 – wat is dat nou eigenlijk?

Velen van jullie hebben er nog nooit over gehoord en anderen die het wel kennen verklaren je voor gek: “Waarom zou je zoiets doen?!”

Allereerst zal ik jullie uitleggen wat de Whole 30 precies inhoudt:

 • Geen suiker (met uitzondering van fruitsuikers)
 • Geen toegevoegde suiker of e-nummers
 • Geen alcohol
 • Geen zuivel
 • Geen granen

De 30 staat voor 30 dagen. Het is dus de bedoeling dat je dit proces 30 dagen volhoud. Zelf ben ik vandaag (op de dag dat ik dit artikel schrijf) op dag 25.

Wat kan je wél eten?

Je kan echt heel veel eten, zolang er maar geen toegevoegde suikers of e-nummers in zitten. Daar moet je gewoon goed opletten. Verder eet ik eigenlijk alles. Verse groenten en fruit kan je alles van eten. Alleen wanneer het voorgesneden en verpakt is, moet je even goed bij de ingrediënten kijken of er geen toevoegingen bij zijn gegooid. Daarnaast kan je vlees, vis en kip ook gewoon eten, maar weer wel letten op de ingrediënten. Bij sommige vleessoorten kan je helaas niet om de e-nummers heen. Dan zou je eventueel bij de slager kunnen kijken, maar heel veel kan je ook wel gewoon bij de supermarkt halen. Denk aan zalm, makreel, kip, speklapjes, hamlappen, chipolataworstjes etc.

Is het vol te houden?

Dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je naar binnen schiet. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik onwijs verslaafd was aan chocola. Ik at misschien wel 2 repen van 180 gram per dag. In het begin dacht ik ook “dat ga ik nooit halen”. Het was ook zeker wel lastig en ik heb echt dagen gehad dat ik me kut en energieloos voelde. Na 2 weken begon ik de positieve dingen ervan mee te krijgen. Ik kreeg echt veel meer energie en het ging allemaal veel makkelijker. In de 30 dagen dat ik ermee bezig was, heb ik ook verschillende uitdagingen gekregen:

 • Dagje pretpark
 • Uit eten met vrienden
 • Dagje de stad in met m’n zusje
 • Pasen

Er zijn echt wel momenten geweest dat ik het heel moeilijk had, zoals die dag in het pretpark. Je ruikt overal suikerspinnen, ziet overal muffins en anderen zaten lekker aan een broodje Subway.. Dan zit je daar met je komkommer, fruit en zelfgemaakte tonijnsalade. Maar ik heb mezelf er doorheen getrokken en daar ben ik ook echt onwijs trots op!

Waar moet je rekening mee houden als je aan de Whole 30 wilt beginnen?

 1. Het is iets dat je 30 dagen lang vol moet houden. Als je tussendoor 1 misstap maakt, dan moet je helemaal opnieuw beginnen, omdat het anders gewoon geen zin heeft.
 2. Whole 30 is een verandering in je levensstijl. Het zorgt ervoor dat je je verslaving aan suiker kwijt raakt. Een soort detox voor je lichaam. Het is geen afval-programma.
 3. Je mag geen alcohol drinken en geen hapjes waar toegevoegde suikers of e-nummers in zitten. Op een feestje kan je dat niet controleren, dus het is beter om dit te doen als je geen groot feest in de planning hebt.
 4. De eerste keer dat je boodschappen gaat doen, ben je een stuk langer bezig dan normaal. Hou hier rekening mee met je tijdsplanning.
 5. Wanneer de 30 dagen om zijn, betekend dat niet dat je die dag erop weer allemaal suiker, granen en zuivel moet gaan eten. Je lichaam is dan gewend om zonder deze producten te leven, dus bouw dit ook langzaam op. Wat je na die 30 dagen niet mist, hoef je ook niet terug te brengen. Ik was bijvoorbeeld echt een kaasliefhebber, maar nu mis ik dat dus echt totaal niet.
IMG_4362
Paasbrunch

Wanneer jullie nog vragen hebben over de Whole 30 of over mijn ervaringen, dan mogen jullie die uiteraard altijd stellen.
Op mijn blog Sylvahna.nl kan je nog meer lezen hierover. Hier hou ik ook mijn updates bij en mijn resultaten.

Liefs Sylvahna

Write A Comment

Close