Zoals ik al wel vaker heb benoemd, is de kruisbesmetting bij coeliakie hetgeen wat erg lastig is. Vandaag wat tips om daar beter mee om te kunnen gaan!

Vooraf: weet je niet waar gluten overal in kunnen zitten wat betreft onwetenheid? Link even door naar deze pagina.

Glutenvrij eten is niet heel erg lastig. Je moet gewoon veel onbewerkte producten eten. Hetgeen wat het lastig maakt is de kruisbesmetting. Iedereen heeft namelijk wel iets glutenvrijs in huis, het moet alleen wel ‘schoon’ genoeg zijn. Daarom vind ik het altijd heel erg lastig als iemand iets speciaal voor mij heeft gemaakt. Super lief en leuk dat zij de moeite hebben genomen.. maar hebben ze rekening gehouden met de kruisbesmetting? Dan vind ik het al helemaal lastig om te vragen, omdat je niet ondankbaar wil zijn maar toch.. Je kunt er wel ontzettend ziek van worden… Lastig. Daarom vandaag wat uitleg en tips over de zogeheten kruisbesmetting.

Wat is kruisbesmetting?

Voor mensen met coeliakie kan een minikruimel al finest zijn. De darmen reageren daar al op waardoor je plotseling erg ziek wordt. Een ongeluk zit dan ook letterlijk en figuurlijk in een klein hoekje. Ik hoor bij die groep. Nee ik kan mijn vriend geen kus geven (irritatie!!) nadat hij gluten heeft gegeten en ja ik ben die sukkel in het restaurant die 100% glutenvrij besteld. Het is namelijk super simpel om glutenvrij te eten, de werkplek glutenvrij krijgen is dan weer een uitdaging.

Tip 1: Boen!

Zorg er voor dat je het gedeelte van de keuken waar je het gerecht op maakt, schoon is. Was af, maak schoon, boen weet ik het. Maar zorg dat de materialen en de plek waar je mee werkt schoon is.

Tip 2: Handjes wassen

Zorg dat je vooral je handen goed schoon hebt. Als je ’s ochtends eerst een broodje hebt gegeten waarna je vervolgens iets glutenvrijs wil maken voor je gast, heeft het nog niet erg veel nut. Hierdoor komen er alsnog gluten op het glutenvrije eten, een specifiek voorbeeld van kruisbesmetting.

Tip 3: Maak aparte schalen

Denk bij deze tip eens aan verjaardagen. Je kan nog zo lief een schaaltje maken met komkommer, kaasjes en een glutenvrij hammetje maar als deze schaal gewoon op tafel staat en/of rondgaat kom je nog niet erg ver. Voordat iemand iets pakt, heeft hij bijvoorbeeld een toastje gegeten. Hierdoor is de kans groot dat er gluten op de glutenvrije hapjes komen.

Tips 4: Open verpakkingen

Let op bij deze tip. Kaas is bijvoorbeeld altijd glutenvrij, maar als jouw zus net een broodje maakt en een plak kaas pakte alvorens jij het pakt… ai. Daar ga je. Zie je hoe bedacht je moet zijn op deze kleine dingen?

Tip 5: Vraag na!

Als je even twijfelt over hoe je iets moet aanpakken, vraag dan degene voor wie je het bereid gewoon even na hoe het zit. Hij of zij zal het beste uit kunnen leggen hoe je iets moet aanpakken en zal ontzettend waarderen dat je het even hebt gevraagd. Mijn motto is altijd: beter voorkomen dan genezen.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en zoals jullie weten.. tips zijn áltijd welkom!

love, Annemiek

Write A Comment

Close