Veel mensen ervaren stress. Er was zelfs onlangs een bericht in de media dat veel studenten/jongeren stress ervaren.. Ik probeer het altijd positief te benaderen dus: ik heb de oplossing, stress verlagen met hardlopen!

Stress uit zich in heel veel verschillende soorten. Je kunt vermoeid raken, overprikkelt, geïrriteerd.. noem maar op. Bij mij wordt het altijd vermoeidheid en hoofdpijn, dan weet ik dat ik (te veel) stress ervaar. Om je heen hoor je continu gebrul als ‘lk heb stress’, ‘ik heb een burnot-out’ en ik was benieuwd of dit ook daadwerkelijk door hardlopen afgenomen kan worden. Dit neemt overigens niet weg dat deze klachten niet erg serieus en vervelend zijn, dat wil ik wel gezegd hebben.

Ik schreef al eerder een blog over het gelukshormoon dat vrijkomt bij hardlopen, maar er blijkt dus meer te zijn. Overal op internet wordt hard geschreeuwd dat hardlopen stress verlaagd, ik ging onderzoeken of daar ook bewijs voor is. Ik stuitte vooral op artikelen die noemen dat het preventief werkt. Dit houdt in dat je eigenlijk al moet gaan lopen voordat je stress ervaart. Voor mij klinkt dat heel logisch, omdat je je tijdens het hardlopen enkel beter voelt door het gelukshormoon dat vrijkomt. Hiervan krijg je überhaupt een lekker(der) gevoel.

Cortisol is het stresshormoon. Door deze hormoon ervaar je stress. Wanneer je hier te veel van krijgt, wordt er een beschadiging gemeten in de hippocampus. Dit heeft de functie om stress te verminderen. Wanneer dit dusdanig is beïnvloedt, heeft het geen functie meer en ervaart iemand stress/krijgt iemand een burn-out.
Vanaf een 20 minuten duurloop zou cortisol verlaagd worden, waardoor ook je stress afneemt. Heel kort door de bocht zou dit dus betekenen dat hardlopen stress verlaagd. Waarom zou dit zo zijn?

Ik las veel onderzoeken over BDNF (bran-derived neurotrophic factor). Dit is een stofje dat vrijkomt wanneer iemand beweegt. Deze zorgt ervoor dat de cortisol geen schade meer kan aanrichten aan de eerder genoemde hippocampus. Dit stofje is dan ook onmisbaar. Dit betekent echter niet dat je hierdoor de hele dagen moet gaan hardlopen, balance is key.

Stress verlagend. Hoe ik dit zelf ervaar? Eigenlijk heel goed. Als ik ga hardlopen met wat stress, dan merk ik inderdaad dat het afneemt. Eigenlijk loop ik ook voornamelijk om lekker mijn hoofd te legen, ideaal. De eerst paar meters heb ik dan wat moeite mee, maar er komt vaak een keerpunt. Dat keerpunt voelt voor mij dan ook vaak als een stressverlagend gevoel. Voor mij werkt het, en voor jou?

Conclusie: preventief gaan hardlopen om stress te verlagen is goed voor je. Gelukshormonen die je aanmaakt tijdens het hardopen zorgen er voor dat je je beter voelt. Sporten is goed voor je. Zo moeilijk was het allemaal niet te begrijpen, toch?

love, Annemiek

Write A Comment

Close