Een tijdje terug postte ik op mijn instagramstory de vraag: ‘Is koffie goed voor het hardlopen?’. Ik was namelijk erg benieuwd naar wat mijn volgers wisten. Ik was er namelijk van op de hoogte dat dit voordelig was, maar de mensen om mij heen niet.

Er zijn al honderden onderzoeken geweest naar wat voor invloed koffie heeft op je sportgedrag. Hieruit is meerdere keren gebleken dat koffie effectief is voor het sporten, mits je het op het juiste moment inneemt. De hoogste tijd om dat allemaal eens uit te zoeken, met betrekking tot het hardlopen.

Iedere ochtend drink ik twee kopjes koffie. Over het algemeen is dat dan ook het enige moment dat ik koffie drink, de ochtend. Het is namelijk algemeen bekend dat koffie de hele dag door, niet echt bevordelijk is. Hoe lekker ik het ook vind! Nu zat ik laatst voor het hardlopen mijn koffie en ontbijt weg te werken, toen ik mij af vroeg of het wel zo gezond is om dat te doen voor het hardlopen. Ik ging op onderzoek uit en wat bleek: JA! Koffie voor het hardlopen is een goede prikkel, hierbij een aantal feitjes op een rij:

Koffie stimuleert de hersenen. Dit is van toepassing wanneer iemand 3 tot 6 milligram cafeïne binnenkrijgt voor het behalen van het desbetreffende doel. Daarnaast zou koffie voor een duursport de prestaties tot 3% kunnen verbeteren. Klinkt goed, toch? Maar.. werkt het? Dat heb ik uitgeprobeerd!

Over het algemeen loop ik nooit een rondje zonder een bakkie koffie, maar als ik op mijn werk ben loop ik meestal in de middagpauze. Dat zou betekenen dat ik dan geen koffie drink, omdat ik enkel ’s ochtends koffie drink. Ik ben gaan uitproberen of dit verschil had.

’s Ochtends loop ik heerlijk. Alsof de wereld aan mijn voeten ligt. In de middag had ik er altijd ontzettend veel moeite mee. Het bleek echter dat hoe vaker ik ging lopen tussen de middag, dit ook wel weer meeviel. Of koffie nou echt effect heeft gehad weet ik niet. Ik denk persoonlijk dat het veel meer te maken heeft met je ritme, je doelen en je eigen routines. Daarom blijf ik dan ook lekker mijn bakkie pleur drinken voordat ik ga rennen, wat jij? 😉

love, Annemiek

Write A Comment

Close