Samen met de andere bloggers van #wijbloggenglutenvrij schrijven wij iedere 15e van de maand over hetzelfde thema. Deze keer gaat het over hoe mijn leven is veranderd sinds ik glutenvrij eet. Ik neem jullie mee!

Inmiddels heb ik nu *denkt even goed na* ongeveer dertien jaar coeliakie. Daardoor kan ik sinds mijn twaalfde geen gluten meer verdragen. Ik vind het super interessant om te zien hoe mijn leven is veranderd in de afgelopen jaren, want het zijn behoorlijk wat veranderingen geweest!

Begin diagnose (12 jaar): haha, als ik hierover nadenk vind ik mezelf echt een typische puber. Ik hoorde dat ik coeliakie had (en vroeg mijn zus serieus ‘kan ik dat eten?’….. super stom. Anyway, ik at gewoon lekker gluten voor nog zo’n jaartje. Op een gegeven moment kom je tot de ontdekking dat je er toch wel heul ziek van wordt en beperk je het.. behalve dat broodje kroket op de zondag die ik absoluut niet kon weerstaan.

Een aantal jaren later (13 – 17 jaar): Op dat moment begreep ik dus iets beter dat ik het allemaal niet mocht hebben en er ziek van werd. Ondanks veel gepruts en awkward moments werd ik er toch steeds beter in. Behalve als ik ergens moest eten durfde ik het niet te zeggen en at ik alles maar gewoon..

18 – 21 jaar: Op de een of andere manier waren dit de jaren waar ik er ontzettend veel moeite mee had. Ik bleef maar ziek en kon de vinger niet op de pols leggen. Ik ging van alles uitzoeken en uitsluiten. Ik schaamde me dood, vertelde er niet over en bleef een beetje afzijdig.

22 – 23 jaar: Dit was het jaar waarin ik uit mijn schild kroop, mijn blog begon en volledig leerde accepteren wat ik ‘heb’. Het jaar waarin voor mijn duidelijk werd dat ik ben wie ik ben.

Nu: Ik heb alles geaccepteerd en ik weet dat mijn omgeving dat ook doet. Cafe? Ik drink alles uit een flesje en dat weet iedereen. Verjaardag? Iederen maakt of koopt apart iets voor mij (so cute) en ik voel mij een bevoorrecht mensen met zoveel lieve familie, vrienden, teamgenootjes en kennissen. LIEVERDS!

BEN JIJ BENIEUWD NAAR DE BERICHTEN VAN DE OVERIGE BLOGGERS VAN #WIJBLOGGENGLUTENVRIJ? HIERONDER KAN JE DE LINKJES NAAR DE VERSCHILLENDE PAGINA’S VINDEN:

S M A K E L I J K!

love, Annemiek

2 Comments

 1. Ik heb je een paar keer ontmoet, en kan me nauwelijks voorstellen dat je niet voor jezelf op durfde te komen… Hoe anders zijn we in de pubertijd dan in de rest van ons leven!
  Had niemand je in het begin verteld hoe slecht gluten blijven eten voor je was, of negeerde je het gewoon? En hoe reageerden je ouders daarop?
  Fijn dat het glutenvrije dieet nu goed gaat en dat je het nu geaccepteerd hebt!
  Groetjes, Mirjam

  • Annemiek Nauta Reply

   Hihi klopt, die pubertijd was me wat… mijn ouders hadden alles wel door, maar ik was rebels! Nu gelukkig niet meer. Ik ging bijvoorbeeld wel naar een dietist, maar deed er vervolgens niets mee. Vervelend en verwarrend. Vooral omdat ik nu compleet het tegenovergestelde doe, research is alles! Liefs.

Write A Comment

Close