Mensen die coeliakie hebben, eh…? Is het chineens eten? Die vraag krijg ik vAak. Ik zette voor jullie een aantal OVERZICHTELIJKE  feiten op een rij om een en ander te verduidelijken:

Ik heb al eerder het een en ander verduidelijkt over coeliakie of glutenallergie.. hoe je het ook mag noemen. Ik weet dat het woordje glutenallergie niet ‘bestaat’, maar voor in de volksmond is het toch wel een handig woord. In ieder geval, hier op een rijtje de uitleg:

  1. Diagnose, 2006
  2. Mentale gevolgen van coeliakie
  3. Verboden ingrediënten
  4. Glutenvrije haver
  5. Soorten coeliakie
  6. Fysieke gevolgen van coeliakie
  7. Onverwachte sporen van gluten
  8. Hoe doe je boodschappen?
  9. Mijn top 5 irritaties
  10. Kruisbesmetting voor dummies

Dan nu de inhoud waar deze blog echt over gaat, daar komt ie hoor:

  • Coeliakie is een auto-immuumziekte
  • Glutenallergie bestaat niet
  • Glutenintolerantie mag worden benoemd wanneer mensen coeliakie hebben (net als ik). Dit betekent dat het immuumsysteem het eigen lichaam aanvalt en er dus goed functionerende cellen af worden gebroken.
  • Bij een allergie is er sprake van een overgevoelige reactie, daarbij worden er meer stoffen aangemaakt dan de bedoeling is
  • Coeliakie kan erfelijk zijn, hiervoor moet je familie het HLA-gen DQ2 én DQ8 hebben
  • 40 % van de bevolking heeft deze genen
  • Van een glutenvrij dieet val je NIET af, je lichaam wordt juist weer sterker zodra je geen gluten meer eet als je het echt niet mag (coeliakie). Je valt enkel af omdat je zo ziek bent als een hond wanneer je het (nog) niet weet. Niet cool of ‘handig’ Dus…
  • Coeliakie kan je niet overheen groeien
  • Wanneer je geen gluten kunt verdragen, verdraag je ook geen spelt (veel mensen denken dat dit wel kan)

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan dit artikel. Het maakt het wel duidelijk al zeg ik het zelf. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, stel ze gerust.

love, Annemiek

 

Write A Comment

Close